tisdag 10 december 2013

¨Berätta om¨ LUCKA 10 - berätta om någonting som du tycker är alldeles särskilt vackert

Jo det är alldeles sant, jag har ett osunt förhållande till detta ornamenterade lulllull mer känt som faberge-ägg. Dock är klockan mycket, barn är sjuka, min ögoninfektion har blossat upp igen och gårdagens natt lämnade ganska mycket övrigt att önska. Således kommer förklaringen (ursäkten ;-) till mitt val av ämne ihop med den givna rubriken i morgon. En förklaring som börjar för länge sedan touchar vid min och Makens historia och landar lite snopet för en si så där 2 år sedan. Stay tuned ;-)
Uppdate; Nu så, visserligen kväll igen men en annan kväll. Så, har ju sedan länge en förkärlek för det dekorativa gärna ornamentik som ser ut som växtlighet. Men min fascination av fabergeägg kommer egentligen av mitt intresse av den ryska Tsarfamiljen, el egentligen av Anastasia (en av den sista tsarens döttrar som man anade ev kanske hade överlevt revolutionen då hela tsarfamiljen skulle ha blivit avrättade, fast egentligen så handlar det om min intresse av ett riktigt bra mysterium gärna med konspiratoriska inslag, storvulna miljöer och mycket historia....slänger man in ett hemligt sällskap är jag såld direkt...kanske lite lönngångar....okända kända medlemmar....ni fattar. Hur som, jag läste allt som fanns om Anastasia i typ 11 års åldern och genom det intresset lärde jag mig om de blingade äggen som jag tycker är så vansinnigt tjusiga. Sedan, många år senare träffade jag Maken och ni vet...man pratarpratarpratar om allt. I förbifarten nämnde han ett ägg som hans farfar och farmor hade hemma och i typ 5 exalterade sekunder trodde jag att hans farfar endera var en krösus el en hemlig släkting till Romanovs....hahaha. Och så vidare. Maken skulle till St Petersburg i jobbet och jag fick följa med, hyfsat pirrig över det faktum att jag skulle få en hel dag själv på Ermitaget, ett av världens största konstmuseér....för att inte tala om hur dte kädnes att jag äntligen skulle få se mina ägg. Hehe, ellerhur. När jag väl lyckats lista ut hur man ens betalade in sig på museet (inte det enklaste) försökte jag genast navigera mig fram till guldrummet...eller juvelrummet...eller vad det nu hette. Men där hittade jag inga ägg, wtf! Då började jakten....på någon endaste människa som kunde förstå mig (inte dte enklaste). Till slut gick jag bara omkring och sa fabrege med frågande tonläge till alla små tanter som satt som frivilliga vakter i rummen....ingen verkade ens förstå vad jag letade efter. Tillslut hittade jag en tant som tydligen kunde lite tyska (det kan inte jag) till henne sa jag egg och fabrege på engelska med min bästa ryska brytning....för ibland har jag märkt att det hjälper att bryta lite på landets språk (fungerar bäst i frankrike ;-) Ahaaa, sa tanten. Sedan sa hon, No, Kreml. Ja ha....ehhh, i Moskva alltså. Men åhhh, skit också. But but but....they lived here....sa jag. Tanten rykte på axlarna som bara en rysk tant kan och lät mig förstå att hon inte gjorde det. Inga ägg för mig ännu alltså, men jakten fortsätter.
Berätta om kalendern har Emily hittat på, hons skriver och fotar själv och hennes blogg är väldigt rar och underhållande och väl värd ett  (el många regelbundna) besök!

3 kommentarer:

YF sa...

Älsk på din historia och dina historier!

liten sa...

YF - ;-D

Jessica E sa...

Alltså vi måste vara typ tvillingar som separeradesvid födelsen för min familj tyckte mitt intresse för kungligheter och särskilt ryska sådana och dessa gg var å det närmaste osunt när jag var i yngre tonåren... :-D

Håller helt med att de är fantastiska dessa ägg och ännu mer eggande :-D är ju att alla inte har hittats ännu :-D Tänk om man en dag på någon loppis finner ett i en fyndlåda :-D?!