måndag 2 december 2013

på begäran - om kalaset

Fick en förfrågan om upplägg på vår julfest. Så här gjorde vi i år, ganska likt varje år. Vi bjuder vänner och bekanta plus några varje år som vi inte känner men gärna vill lära känna. Roliga människor i vår omgivning helt enkelt. I år tackade ca 60 ja och strax över 50 kom, några bortfall samma dag får man alltid räkna med när man bjuder så många.
Vi börjar med välkomstskål, cava och ngt tilltugg. I år blev det pimpade köttbullar (ingefära och vitlök) och med en bit fetaost på toppen. Över faten strösslade jag ett hack med basilika, finrivet limeskal och persilja. Blir gott på osten och doftar himmelskt. (Plus chips, alltid bra att folk har ngt att plocka med när det minglas med människor man inte känner så väl.)
Till middag hade vi gjort (många) tjärknölar på både nöt och lamm. Det blir mycket mat för en inte allt för dyr peng. Till det gjorde jag en potatissallad med senaps, kapris, lök, tomat och örtvinägrett. Jag köpet stora potatisar och delar dem i ganska stora bitar, varje person kanske tar 2-4 bitar. Till kött och potatisen gjorde jag ett gäng vegetariska röror och hack. En röd linsröra, ett koriander och gurkhack och en bruscettablandning att ha på bröd. Plus en cremefraichesås med ingefära och lime. Ett lass med färskt bröd köper vi samma dag som kalaset. Vi bjuder på vin, öl och alkoholfritt men ber även gästerna att ta med ngt extra på dryckesfronten. Alla är ju olika törstiga ;-)
Efter maten ställer vi fram kaffe, pepparkakor, clementiner, choklad och polkagrisar. Räcker gott som dessert.
Något år har vi bjudit på soppa, det är ju också lätt att göra till många. Bara att se till att ha mängder med bröd och vi har även kört goda charkuterier till. För enkelhetens skull kör vi med plastbestick, papperstallrikar och plastglas rakt igenom....förutom till bubblet i början, då har vi riktiga glas-glas. Köpte upp oss ett gäng ikeaglas, á 5 kr styck, för länge sedan...men nu efter ett antal glada fester börjar det bli dax att skarva ;-)
Typ så kalasar vi ;-)

3 kommentarer:

hallinbloggar sa...

Låter underbart med alla vänner samlade!

Jessica E sa...

Gud så trevligt!!! Önskar jag bodde i Härnösand och kände er :-)!

Jessica E sa...

Gud så trevligt!!! Önskar jag bodde i Härnösand och kände er :-)!