torsdag 29 maj 2014

Hotel Suoeno, Side, Turkiet - the all inclusive experience

Vi var ju som bekant på solsemester i Turkiet förra veckan, en av de bästa resorna någonsin....bland de fem-sex bästa uppskattade Maken ;-) Nu tenderar vi ju att vara ett nöjt gäng för det mesta men detta var något extra. Vi reste med nazar.se och bodde på all inclusive-hotellet Sueno som ligger utanför Side. Detta blev tredje gången vi reste tillbaka till just Side....vilket jag aldrig trott efter första gången där, mer om det längre ner i inlägget. Detta var vår första upplevelse med all inclusive och trots att man inte tror att det ska passa...att det är för mkt charter över det...inte coolaste sättet att resa ;-) så var det helt freaking underbart och gav oss verkligen valuta för pengarna.
Hotell Suneo är ett gigantiskt hotellkomplex där det i princip inte saknas något....vi hade inte behövt lämna området för någonting och det gjorde vi knappt heller. Förutom det traditionella sättet att bo i hotellrum som erbjuder hotellet boende i sina sk "lake villas". Små hus byggda kring den allra mest ljuvliga pool jag någonsin simmat i. Varje hus hade 4 lägenheter, med egen ingång och egen terass - många i direkt anslutning till poolen, som på bilden ovan. Vårt gäng hyrde två lägenheter i var sin lake villa och vår hopp i poolen terass ser ni på bilden ovanför.
Poolen var som sagt inspirerad av en sjö med många öar i och broar som gick mellan de olika öarna, förutom de osm man bara kunde simma till. Överallt runt poolen stod små trädäck med solsängar och ställningar med stora hängmattor, hel poolområdet skuggades underbart av enorma ekar och lönnar vilket verkligen förstärkte känslan av att simma runt i något mer naturligt än en pool. Mitt i poolen låg den största ön, på den fanns en liten poolbar som serverade allehanda dryck och snacks hela dagarna....turkisk sekt - inte dåligt alls.
Såklart hade detta enorma hotel en egen bit av stranden och på en del av stranden låg Sueno Cabana Beach Club....eller som vi vill kalla det - heaven as we know it. Andra dagen på vår resa hyrde vi en cabana och sedan behöll vi den för resten av veckan. En helt galet bra grej när man är så många som ska umgås på stranden och man har många barn med i gänget. När vi kom ner till vår cabana på  morgonen var den "uppbäddad" med stora madrasser, tunna filtar och handdukar. Sedan kom det in små godsaker till oss typ en gång i timmen under hela dagen...alltså påriktigt hur nice som helst. Typ så här; 09:00 Fruktjuice, 10:00 Små turkiska smörgåsar, 11:00 Smothies...osv osv för att avslutas med sparkling wine innan vi gick hem vid 17. Fatta så trevligt! Plus så värt att ha ett eget skuggit krypin att vara i när solen stekte på som värst, som kidsen kunde sova i (och kanske ev några vuxna också tog en liten lur).
 Stranden var ren och fin, vattnet varmt och strandfynden vackra och roliga att leka med.
Så vad gjorde vi då den enda gången vi lämnade vår inhängnade värld?! Jo vi tog en taxi in till Side stad. Som jag skrev i början så hade vi redan varit i Side två gånger innan denna resa, första gången för över tio år sedan. Då var Side ett riktigt turistgetto där vi inte ens lyckades hitta riktig turkisk mat på en hel vecka, bara svensk plankstek och tysk schnitzel, men vi hade en fin resa med familj och sol och bad och man kan ju alltid äta tomatsallad med turisk "feta" och vara precis hur nöjd som helst och det var vi men trodde väl inte att vi skulle komma tillbaka. Men det gjorde vi ett par år senare, då hade något hänt och vi fick äta helt fantastiska mezes och de allra godaste kebab-rätter - vilken lättnad. Själva Side är ingen stor stad, men den är till bredden fylld med shopping, fast jag shoppar inte där, för hetsigt, för mycket pruta pruta och inte det jag vill ha. Den här gången hade jag dock bestämt mig för att köpa med mig små skålar av turkisk keramik hem så jag tog ett djupt andetag och körde hela prutgrejen - en gång ;-) Svettigt och ganska irriterande men jag kom därifrån med sju små skålar som jag är så nöjd med. Sedan flydde vi shoppingen.
I Side finns ett museum som typ är den kulturella behållningen av stan (el det finns en amfiteater och resterna av ett Apollo-tempel att kolla in också faktiskt). Side är en urgammal ort, så gammal att Kleopatra och Markus Antonius dejtade här när det begav sig....ett tag innan charter alltså. Museet är ganska kul tycker jag, beläget i det gamla romerska badet, fyllt med allehanda antika fynd. Kolonn-delar, gamla friser, statyer, sarkofager, ett skelett! till barnens förskräckta förtjusning. Allt lite huller om buller, inte så mycket info men ungarna tycker att det är spännande för man får liksom klättra runt lite för att titta på allt. Som museei-person får jag lite panik med som mamma tycker jag att det är toppen.
Längst ut på udden i Sides hamn ligger resterna av Apollotemplet, tyvärr numera inringat av staket men ändå rätt pampigt.
Sammanfattningsvis. Suneo var fantastiskt för oss, precis vad vi ville ha och behövde. Maten i den stora restaurangen höll hög kvalité och ville man kunde man boka bord på någon av de sju specialiserade restaurangerna istället. Vi testade den italienska, fiskrestaurangen och den turkiska. Allt ingår såklart. Efter middagen varvade vi mellan hotellets eget tivoli! och hotellets spelhall....ganska nöjda och trötta barn ;-) Annat som fanns att sysselsätta sig med var ett härligt hamam och spa med alla behandlingar man kan tänka sig, tennislektioner, bowling, morgon yoga....and the list goes on. (Trådlöst wi-fi i rummen) Betyg; FFFF+ av fem möjliga. Här kan ni kolla hotellet själva och en film som visar hela området.

2 kommentarer:

petrabar sa...

ser helt underbart ut! en sådan all inclusive-resa hamnar på min "bucket list"...

trevligt veckoslut!

Jenny sa...

Men jösses vad härligt! Vilken underbar resa!